Labels

+S.a.h.a.b.a.t.+

Monday 6 August 2012

Resepi Semperit Marble

Salam..dh tgh puasa kan..cepat betul masa berlalu..dari minggu ke minggu, abis camtu je..tahun ni mcm rajin sikit nk ber'baking' kuih raya..semlm sampai je dari kampung, terus mula projek buat kuih kat dapur (padahal takut nk tgk game DLCW dgn Lin Dan sebenarnye)..haha..entah la,sampai skang xde kekuatan nk tgk game diorg..laju je jantung saye..solutionnye..xyah tgk, buat benda lain..tapi dlm x berani nk tgk tu pun, intai2 gak la...cuma yg mampu ckp dlm hati, "abis la...abis la...no free baskin robin..huhuhu"

Maka..
Bagi menghilangkan nervous dihati, saya dgn dibantu husband saya selaku tukang pipekan semperit, mula la projek baking kuih raya pertama tahun ni..hajat nk bg mertua n bwk blk kg saya..hmm..insyaAllah..

Ok, meh nk share resepinye, mudah je..rangup diluar, agak gebu dan semestinya cair di dalam mulut (husband sy ckp sedap..betul ke abg?)..hihi..korg pun sure ade kitab kuih masing2 kan..so, maybe lain sikit dgn resepi korg sume, tp xpe..klu ade yg nk share, boleh la kita bertukar2 resepi..mana tau, next year boleh cuba resepi lain plak..^__^

 (Saya google je..tq pd puan empunya resepi, dh x igt mane satu dh tuannye..hihi..tp sy ade ubah suai sikit..mintak ampun ye..sedikit derhaka..)


Kuih Semperit Marble
Bahan:
250 gm butter (sy guna buttercup)
130 gm gula icing (klu nk kurang sikit pun ok)
2 biji kuning telur
200 gm tepung jagung*
100 gm tepung gandum*
80 gm tepung ubi + 20 gm tepung kastard*
sedikit pewarna kuning (x letak pun xpe, sbb dh guna tepung kastard)
sedikit esen vanilla
sedikit choc emulco
ceri/cip coklat utk hiasan

* ayak bersama

Cara:
1. Pukul butter + gula icing hingga sebati (jgn sampai kembang, sebati dh cukup)
2. Kemudian, masukkan kuning telur+pewarna kuning+esen vanilla, pukul lagi hingga sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, dengan menggunakan tangan uli perlahan2
(jika adunan terlalu lembik, tambah tepung jagung lagi hingga adunan menjadi doh, adunan jgn terlalu   keras, nnt susah nk picitkan ke dlm dulang)
4. Setelah siap, bahagi adunan kepada 2 bahagian (1 plain dan satu lagi dicampur dengan choc emulco)
5. Masukkan adunan plain+adunan bercampur choc emulco ke dalam acuan semperit 
   (saya guna piping bag)
6. Pipekan adunan ke dalam dulang yg telah digriskan dan hiaskan dengan ceri ataupun coklat cip
   (ikut selera masing-masing)

Nk guna ceri merah pun boleh..

Nk guna cip coklat pun boleh
(sila abaikan dulang pembakar berkenaan..hihi)

7. Bakar (api atas bawah) pada suhu 130-150 C dalam masa 15-20 minit
    (bergantung kepada oven masing2)
8. Setelah masak, sejukkan sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.
9. Yang x jadi, pecah ke..ape ke..boleh terus masuk mulut..=)

p/s:
sedang bercadang2 nk buat kuih makmur pulak

2 comments:

  1. Assalammualaikum.....
    Pukul butter + gula icing awak guna pemukul eletrik atau cuma pukul pakai sudip kayu je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..sori xperasan ada komen ni.maybe dh lewat..tp xpe..sy guna sudip kayu je

      Delete

+A.n.n.i.v.e.r.s.a.r.y K.a.m.i+

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...