Labels

+S.a.h.a.b.a.t.+

Thursday, 7 February 2013

HSG Hosp Tawakal Done-Maaf..Maaf

Maaf..maaf...lambat update..ade ke yang tunggu?..
Klu ada..maaf kan saya...

Alhamdulillah..Hsg done last week on Cd10 di Hosp.Tawakal..
Temujanji pada jam 2.30ptg...dan stat wat hsg jam 3.30ptg..
Almost sejam menunggu..suami sy dh stat "ish..lambatnye syg..bile nk panggil ni..bla..bla.."

Suami sy rasa lambat..tp dlm hati sy dok gedebuk2 tgk jam...
Ye..mmg dh ada pengalaman wat hsg masa first time dulu..
Tp cam tiba2 rasa takut..rasa malu nk kena seluk..nk kena selak sume tu..

3.30 ptg (panggil masuk bilik)
Yang bagusnye kat sini..xperlu bukak sume..means..cuma bukak
seluar/kain atau kata lainnye..bukak yang belah bawah je...tudung..baju sume
tak perlu tanggal..berbeza dengan hsg di klinik daya dimana sume bende
kena tanggal..pastu sarung baju cam operation tu..

Dah siap sume..baring atas katil..
Jgn nk membayangkan katil empuk tu eh..ni katil biasa
mcm katil org nk operate tu

3.45 ptg (stat HSG)
Akan ada 2 org staff yg entertain kite..
Yg pempuan..tlg set up mesin segala..
Yg lelaki tu plak akan interbiu n explain psl prosedur hsg ni..
Bila die tgk muke sy agak berkerut..
terus die ckp.."yg buat ni doc pempuan ye kak..jgn risau"
Dlm hati..alhamdulillah...

1st..diorg akan ambil gambar sebelum inject dye..
After that..dlm 10 min kemudian..baru doktor yg nk wat hsg tu dtg..
Ye..janji ditepati..alhamdulillah..doktor pempuan yg akan wat..
Nama die sy x igt la plak..tu la..perap entry lama2..gitulah jadinye
Yg pasti..pempuan islam..agak berusia..dlm early 50 gitu..

Prosedur hsg kt sini quite smooth..
Apa yg nk dibuat..nk masuk bende kt tut ke..ape2 je lah
sume doktor akan ckp@explain..yg bestnye jugak, kite bleh nmpk monitor
kat sebelah kite..so..sepanjang proses hsg tu..dye gerak masuk tiub sume bleh nmpk ok!

Masa doktor inject dye..mmg ade rs sengal2 and senak..
Doktor ckp..itu pekara biasa..reaction rahim..
Klu muka dh cm kerut2 tu..doktor tu akan stop dulu
then baru die inject semula..

Alhamdulillah..kedua2 tiub adalah tidak tersumbat
cuma disebelah kiri agak tidak lancar flow dye tu..
sedih gak la..tp bersyukur..at least masih dlm keadaan baik..
lepas selesai inject dye..doktor akan suh mengiring ke kanan n kiri..
lepas tu...kena baring lg 30 min,,,n after 30min..diorg akan ambil gambar lg sekali..
Lepas tu...siap!

Pada yang x bwk pad..hosp akan provide..
Pad biase je lah...pad hosp..but..its quite ok..

Bleeding..alhamdulillah xde..cuma kua yg cair2 je..
Xde kua ketul darah ke ape...

Oh ye..kedudukan rahim adalah ok..xde lg rahim terkebelakang lg (rahim retrovert)
Tq Dr.hamid!!!

Next adalah sabtu ni...sperm cek utk mr.hubby plak..
Mudah2an baik lah hendaknye..

Jika segalanya baik...doktor plan utk wat IUI..
InsyaAllah..dlm next week baru akan betul2 pasti
apa next step/treatment yg akan dibuat

Total cost utk Hsg kali ini ialah RM180..


21 comments:

  1. gud luck yea anis...

    mari same2 berusaha!! chaiyokkk

    ReplyDelete
  2. saya bleeding pas buat HSG.
    link utk share citer semasa sy berHSG
    http://dgnizinya.blogspot.com/search/label/HSG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy ms first ari tu pun bleeding..this time alhamdulillah xde..:-)

      Delete
  3. As Salam,

    Kotak ati...awk g buat HSG kat tawakal mana?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..sy wat hsg kt tawakal kl.jln pahang rasanye...

      Delete
  4. as salam anis, nama doc tu Dr. Fatimah..pakar HSG..dulu akak pun buat dengan dia..semoga ikhtiar anis kali ni berjaya ye... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye...baru igt..dr.fatimah..tq eh kak

      Delete
  5. pengalaman buat HSG masih saya ingat :)
    senak sikitla kan..hehe..
    but dunt worry..IUI x sakit to compare dgn HSG..
    gud luck ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke...hmmmm..sy pun xtau ape yg doc plan nk wat lepas ni..cuma iui tu one of the option...

      Delete
  6. salam anis.. pernah buat transvaginal scan> yg masukkan ikut cik V tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nina..ye..pernah wat jugak..most gynae mmg akan scan ikut bwh..sabo je lah...huhu

      Delete
  7. Salam,

    Tq ye share pengalaman. Saye pun tgh plan nk buat. Hopefully tak de ape ape la nanti. Nervous jgk ni sbnrnye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam vyra..awak buat kt mn nnt?..all d best to u ye..:-)

      Delete
    2. Saye kat sabah. Mungkin akan set appt kat Damai Kota Kinabalu. InshaAllah

      Delete
  8. a.n.i.s, i pun baru je lps buat 6/2 ari tu, with the same doc. Anyway, good luck for then nxt step :-)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. SALAM anis, sy pon dh wat HSG 5/3/12 ari tu..
    doc pon ckp yang tube sebelah kiri tu macam x clear, yang lain oke.
    result yg d beri 'peritubeal adhesion'. sama ke cam anis??
    nak interprete sediri x tau,
    ade idea..? hehe, just sharing..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pija..sorry..baru baca komen pija..insyaallah..nnt sy pos entry psl result hsg saya ari tu..=)

      Delete

+A.n.n.i.v.e.r.s.a.r.y K.a.m.i+

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...