Labels

+S.a.h.a.b.a.t.+

Tuesday, 11 June 2013

Resepi cekodok pisang (gerenti lembut dan sedap)

Deyyy..buat cekodok pun masuk blog ke..haha..
Ini namanya ketandusan bahan utk entry..dh namanya berhibernate dari rawatan TTC for a while..
So..mmg xde lah atau kurangnya lah cite psl TTC..ampun..ampun!

Ok..berbalik kpd cekodok pisang..sedap kan makan panas2..plus ada teh o panas..
Lagi mantap klu cekodok tu gebu2..lembik2 and yg penting kurang berminyak..
Jadi..semlm google punya google..jumpa lah 2-3 resepi yg matching dgn barang2 yg
ada kt umah..

So..kita tgk step by step cara buat cekodok pisang ye...


Ok..first..ambil pisang emas dlm anggaran 6-8 bijik..kupas dan letak
dalam mangkuk..


Then, masukkan secubit garam, gula perang 
(anggaran 3-4 sudu besar..ikut manis..gula putih pun ok), 
baking powder (1/4 sudu teh) dan soda (1/4 sudu teh)


Kemudian, lenyekkan kesemua bahan tadi...


Lenyek sampai jadi gini ye...


Sediakan telur sebijik dan tepung gandum dalam anggaran secawan


Masukkan tepung dan telur kedalam pisang yg dilenyek tadi..


Dan gaul..gaul...hingga sebati...


Bila dh siap gaul...perap adunan dalam 30 min sebelum digoreng..
Saya perap semalaman dlm fridge..pg esoknya baru goreng...


Jom goreng..pastikn minyak betul2 panas sebelum menggoreng ye...


Taraaaaa...dh siap pun..try lah..sedap..lembut..omnomnomnomnom!!!!
p/s:
Hik..hik..hik..

14 comments:

  1. salam.

    wow mmg betul2 gebu tu.
    best best

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..aah..gebu lah..alhamdulillah jadi..hihi..hujan2 ni best ni mkn..=)

      Delete
  2. sedapnya.......
    nak buat lah.skarang jugak..keke

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh buat ke aida..ni baby ke mak baby yg teringin ni..hihi

      Delete
  3. tgk ni pun rase lagi lapar... huhuh.. ptg2 camni syiokla klu dpt mkn ..hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..biasa mkn time ptg n pagi kan..sedapnye lah...ape2 cekodok pun layan..hihi

      Delete
  4. Wow....gebu nyeeerrrr!! Terbaek! Kalo dh srjuk pun gebu gak ye? I slalu problem bila dh srjuk dia penyek... Huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..penyek tu biasa..sebelum ni pun sy buat penyek jugak..yg ni pun penyek sikit..cuma x sepenyek dulu..haha

      Delete
  5. thanks anis 4 sharing the recipe...nmpk sedap n gebu cokodoknya tu..boleh cuba juga ni.. :-)

    ReplyDelete
  6. wow...nmpak bulat je. Saya kalau buat cekodok, semedang penyek :D Tapi tak pernah letak telur, rupanya kena letak telur ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ist time wat cekodok pisang letak telur..ms google2 ari tu tgk2 die guna telur..cuba je lah..hihi..sebelum ni cuma pisang..gula..tepung...bulat tu maybe sbb ada letak soda n baking powder kot..=)

      Delete
    2. saya pun ada letak soda gak tp tetap tak jd bolat...kalau letak telur rasanya lain tak?

      Delete

+A.n.n.i.v.e.r.s.a.r.y K.a.m.i+

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...