Labels

+S.a.h.a.b.a.t.+

Friday, 1 June 2012

Alkisah 3rd appointment klinik Dr.Hamid

Berdebar-debar nk g appointment kali ni..xtau la kenapa. mcm dh dpt agak ape dr.hamid nk buat since clomid gagal..sampai je kt klinik..mcm biasa..timbang berat (sama dgn berat yg lepas)..cek tekanan darah (normal)..pastu tunggu turn masuk bilik doc..nk dekat kul 4pm jugak baru dpt jumpa doc..masuk2 bilik doc je..doc tny.."tak ade lg nampaknye ye..?"..jawab saya sambil tersengih2, tp dlm hati Allah je tau kan.."aah doc..belum rezeki lagi la"

Then,doc tny..masa period ada sakit2 pinggang x..jwb saya..mmg ada..kadang2 rasa nk terberak poo poo je time nk period..pastu doc ckp semua simptom adalah due to masalah rahim retrovert yg sy alami..kedudukan rahim yg sebegitu mmg agak menekan/hampir dgn saluran nk buang air besar...oo..gitu rupanya,,paham la..patutla time nk P je..asyik rs nk poo poo je..kerap plak tu..hihi

Kan..nmpk x rahim tu menekan saluran rectum..patut la..
(crdt to: google)

Sy ada jugak mention kt doc.hamid yg sy ada test ovulation tiap2 bulan dan dapat result yg +ve (means ovulate)..doc.hamid tny lagi biasanye hari ke berapa dpt +ve result tu..sy ckp biasenye stat hari 14 (CD14) akan dpt +ve result tu..ada jugak doc.hamid ckp..klu nk concieve disarankan utk bersama mulai hari ke 12 hingga hari ke 20..selang sehari ye..x perlu hari2 (doc.hamid ckp..badan pun nk kena rehat)..tp itu la..ovulate dh..bersama selang2 hari pun dh..hari2 pun pernah cuba..tp itu la..belum lagi sampai rezekinya..

Maka..doc.hamid berkeputusan utk buat D&C laparoscopy (tebuk-tebuk)..so masa proses ni nnt..doc.hamid akan cek dan teropong dlm ruang rahim..takut2 ade ape2 mslah lain since ms wat hsg yg lepas pun doc.hamid ckp tiub nmpk bengkak dan mcm tersumbat..so anything yg x betul..akan dibetulkan ms prosedur tu nnt..termasuk la rahim ni sekali..doc.hamid ada mention utk jahit sikit supaya ia ke depan pastu cuci2 mana yg perlu..ovari akan dilaser klu size die abnormal/bengkak (maklumla..ade PCOS)..yg lain2 tu x tau la..maybe masa operation nnt baru tau ape lg yg dok bersarang kt dlm ni..hihihi..

Dh dengar kata nk kena operate..husband sy terus mintak doc.hamid explain die punye procedure/kos/etc n bla..bla..sy buat summary je la ye:

Buat dimana:
Klinik Dr.hamid atau Pantai Med. Center (PMC)

Kos:
- Klinik dr.hamid (RM6k-RM7k)
- PMC - RM8k ++
* Klu insurance korg cover..buat je kt PMC..hihi

Bius:
-Penuh

Masuk wad ke:
- Kalau minor bleh blk..klu prosedurnye agak rumit kena tido semalam

Duration:
40 min++ (bergantung kpd kes)

Bila dh dgr kos yg sedemikian rupa + insurans sy x cover utk kes sakit puan..maka sy ckp kt doc nk blk bincang dulu dan akan call klinik if setuju nk proceed..lepas pikir2 pjg..pikir masak2 dan sedalam2nya..maka kami decide utk buat..kwn2 lain (yg TTC jugak) byk support sy..bg kata2 positif..kata mereka..insyaAllah..kita usaha dan tawakal je la..mana tau ni jln yg terbaik..tq korang..husband sy plak ckp.."ni kira usaha kita la...redha klu sekiranya hasil x seperti yg diharapkan..klu x berjaya kite cuba cara lain plak.."

Sy x terlepas mintak pandangan kwn sy yg juga seorang doc  (dh pangkat kakak) kt hosp.kerajaan..katanye:

"I think just proceed  dgn operation laparoscopy..kejap je..klu ada yg x betul kt dlm..doc akan betulkan time tu jugak dan nk tgk patency of tube..klu x buat they just treat u blindly. clomid pun ade side effect jugak..lama2 mkn tp kat dlm ada prob..x guna gak..skang ni op tu dh become simple..sbb everybody (means doc) dah mahir buat..just think about it"

p/s:
tq kakak..wpun kita dh jarang jumpa..akak keep balas tiap sms yg sy hantar.

dear hubby:pls start google resepi from now..abg nk jaga syg nnt kn..practise make perfect..ada rezeki kita nnt (dpt baby)..jaga syg dlm pantang plak..amin ya Allah..hihi


13 comments:

  1. Kalau amik medicalcard rasanya cover. macam kawansaya ada buat.. yannie... =)

    ReplyDelete
  2. oo..yannie..sy ada baca blog die..itu silapnye saya eida..medical card sy x cover sakit2 puan..cuma cover critical illness..to be safe baik amek prulady yg prudential punye..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, saya mmg suka baca blog ttg pengalaman org len buat ttc tapi saya nk tanyalah u pakai insuren apa yer?

      Delete
    2. hai alya..
      insurans sy takaful ikhlas..mmg x cover kecuali critical illness

      Delete
  3. mudah2an xde masalah lagi ye...Amin~~...tgk kos tu,saya sndri lom cukup mampu..insuran saya pon tak cover pon sakit2 puan....;)....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi syazni..mmg pening bile tgk kos tu..mujur ade backup..klu xde backup mmg terpaksa tunggu la dulu..sy menyesal plak x amek med card yg cover utk sakit puan ni..huhu

      Delete
  4. emmm..
    saya kalau time period memang kadang-kadang rasa nak terberak. tapi tak ada pon......betol ke..betol ke..bwtol keeeeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la aida..kdg2 tu rasenye baru je berak..tp rs cm nk berak lg..huhu..asyik ulang ke toilet je..tp xde hasil..hihi

      Delete
    2. hai..salam..
      before period nak membuang tu, saya ada terbaca yg menda tu normal..kerana hormon..tp yang nak berak cam anis cakap ni jenis yg camne ek?sb sy pun selalu mengalaminya..2,3 hari sebelum period, sistem perkumuhan memang best..2,3 kali sehari..hehe..tp yg cam penyakit ni, camne??takut..saya pun masih belum pernah preggy n belum pernah cek kat mana2 doktor..
      tlg explain ye :)

      Delete
    3. hai lovely love..sori baru reply..cuma apa yg saya alami..klu nk dekat period mmg asyik sakit perut nk terberak..tp xde pape..poo poo nye xde..berulang2 sakit perutnye..klu 3-4 kali sakit perut rs nk terberak, maybe sekali 2 je yg betul2 nk berak n ada poo poo nye...=)

      awak dh lame ke kawen?klu dh setahun boleh la g cek..tp klu baru lagi..mungkin belum rezeki..adik ipar saya 8 bln kawen baru preggy...hihi

      Delete
  5. saya prnh gak ke klinik Dr. HA ni dan dia pn cdgkan buat LA tp saya blm buat. Mcm kes saya doktor kata insurans blh cover sbb dia akan buat laporan mengatakan bukan masalah wanita tp masalah internal bleeding. Prudential Takaful d best insurans yg saya tahu. Kalau nak no. agen saya bgtahulah. Dia mmg explain habis2 supaya kita tahu apa plan yg kita ambik :)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Me and ozzy fucked harder, trying to show to my god!
    FUCK YES!' right before cumming inside my warm pussy. were still fucking

    Have a look at my weblog - hcg injections

    ReplyDelete

+A.n.n.i.v.e.r.s.a.r.y K.a.m.i+

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...