Labels

+S.a.h.a.b.a.t.+

Friday, 28 September 2012

Sentap (-__-)

(Tak ada makna nk rasa sentap..tapi rasa dushhhhhhh..dupppppppp...zaasssssssss... itu tetap ada..)

Mula cerita mcm ni..semlm time lunch, saya n few friends bergosip2 *bergosip tu mmg x elok* psl ustazah sharifah khasif yg kawen dgn suami org baru2 ni..byk isu rupanya..bab jadi wife no.2 tu of course la mmg sudah menjadi isu..rupanya bab make-up..bab baju dia pun jadi isu jugak eh..iye lah,,dh nama pun ustazah..apa yg die pakai..apa yg die buat, ramai yg akan tgk and bagi komen especially klu ada yg mcm tak kena.

Member2 saya pun byk jugak komennya..itu lah..ini lah..sy dengar n sengih2 saje lah..sy cuma kata..
"wife 1st die tu pun lawa orgnya..hmm..biasala tu org kaya..rezeki lebih ye dak?.."

Tiba-tiba, ada member saya yg sorg tu ckp..
"eh..kan dgn bini tua dia tu dh ada anak..kenapa die kawen lain..lain la klu die xde anak dgn bini 1st die tu.."

Ok..part ni yg buat saya sentap..wahai member saya itu..ketahuilah sesungguhnya acik ni sentap dgn statement ko tu...ko tau x, acik ni tgh berhempas pulas berusaha nak kan zuriat..klu acik x boleh mengandung jugak, maknanya acik kena izinkan suami acik kawen lain la ye?..masa tu klu suami acik kawen lain pun..org sume x kesah la kan.."ooo..patutla die kawen lain..bini tua die x leh beranak"..(-__-)

Bab kawen dua ni sgt subjektif..bergantung kpd cara penerimaan masing2..ada yg ok..ada yg rela..ada yg tak boleh terima..ada yg memberontak xnk dimadukan..ada yg menangis..ada yg mampu merintih dalam hati and ada juga yg hanya boleh merintih di tikar sejadah..

Kalau boleh mmg xnk sentap..dh cukup sentap dh sepanjang berTTC ni..bezanya antara org yg susah nk dpt anak dgn yg senang nk dpt anak ni bagi saya cuma 1 benda je..org yg tgh TTC ni 'sakit' nye lagi lama dan lagi perit dari org yg mudah rezekinya nk dpt anak..ye lah..org yg mudah dpt anak ni sakitnya masa bersalin je..org yg TTC ni?..

Bukan nak kata bersalin tu tak sakit..ohh tidak...sy tau mmg sakit..sy kagum dgn kwn2 yg dh berjaya mengharungi sakitnya rasa bersalin, jeles pun ada..cuma utk org yg TTC ni, 'sakit' itu lebih lama dan lebih pjg..'sakit' yg sy maksudkan ialah sakit hati+sakit perasaan+sakit diduga+sakit bersalin (insyaAllah, jika sampai masanya nanti)..rasa stress smpi sakit kepala pun pernah tau..hihihi

Saya sentiasa berdoa supaya sy diberikan kemudahan oleh Allah, saya berdoa supaya lepas kawen terus pregnant dan xperlu nk rasa 'sakit' lama2 dan cuma rasa 'sakit' time bersalin je..tp dh ketentuan Allah..sy terima..sy kena rasa 'sakit' yg lebih lama sebelum sy dpt rasa sakit nk bersalin..nk dekat 2 tahun menahan rasa 'sakit'..harap2 xlama lagi, baiklah 'sakit' tu eh, hopefully boleh tunggu turn utk rasa sakit bersalin pulak..peace!!!

Tapi..bak kata suami saya..sakit yg Allah bagi ialah penghapus dosa kita..sy pegang kata2 mu wahai suami..ye..saya mmg kena byk bersabar..bukan saya saje tp kita semua..support each other sbb ada masanya rasa sabar tu melayang-layang jauh..hati jd x redha..hati jd x ikhlas..mulut merungut2..mata berkaca2 sbb menangis..ape2 pun kita kena yakin..insyaAllah..rasa 'sakit' itu akan hilang bila sampai masanya..Allah Maha Mengetahui..yakinlah..ye..yakinlah..

Jika kita rasa cemburu tgk kwn2 kita dok kelek anak..bersyukurlah sbb Allah bagi kita lebih masa 'kelek' suami kita..

Jika kita menangis sbb tak tahan kena uji (sentap sesaja), tengoklah tgn sapa yg mengesat air mata kita..suami kita kan?

Jika kita stress..kita penat..pandanglah muka suami kita (nnt ada anak, kompem tgk muka anak je..hihi)..wpun x sekacak Aaron Aziz..tp..itu lah wajah kesayangan hamba..cewahh..

Suami sy juga ada berpesan..x baik dengki dgn org yg dh dpt baby..then saya reply..dengki tu kena ada..klu tak ada rasa dengki, mmg sampai bila2 tak berusaha..yup..self urgency triggered by that 'dengki' word..

p/s:
Ada sahabat sy bermadu..bukan 2..tp 3..dia yg plg senior..nmpk bahagia..nmpk senang..rumah pun dekat2..tapi katanya 'hanya Allah yg tahu perasaan saya'

Salam Jumaat..


8 comments:

  1. pehhh...sentappp...senak...tertusuk baca...kenapaaaaa...=(

    ReplyDelete
  2. Hmmp.. Org yang tak mengalami macam kita alami ni..Memang akan kurang sikit sensitiviti mereka kan.. Kenkadang bercakap macam tak tengok keadaan orang sebelah.. Kita juga yang terpaksa bersabar.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila jd ttc ni mmg dilatih utk byk bersabar sebenarnya..org sekelling kurang sikit nk pikir hati kite..main belasah je..

      Delete
  3. mmm bykkan bersabar ye.. alhamdulillah kita menjadi org yg lebih PRIHATIN kerana diberikan ujian ini.. dapat tak byg kan camane pe'el kita ni kalu kita pun sngg je dpt anak mcm org2 lain tu? tentu slalu kita menyedihkan perasaan org.. Allah uji supaya kita tak terjebak spt mereka.. tanda Allah sgt syg, cuma apa cara kita mentafsirkan kasih syg Allah itu yek.. akak paham sgttt.. (hati ni pun pedih sokmo.. tp sabar itu MANIS..) percayalahhh kata tuk ti hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq baby sokmo..sabar itu mmg manis..=)

      Delete
  4. Sabar itu manis....insyaallah

    ReplyDelete
  5. RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    ReplyDelete

+A.n.n.i.v.e.r.s.a.r.y K.a.m.i+

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...